Zinkfosfateren

Wat is zinkfosfateren?

Zinkfosfateren is een chemische (voor)behandeling waarbij een fosfaatlaag
op een metaaloppervlak (bijvoorbeeld staal, gietijzer of aluminium) wordt aangebracht.
De fosfaatbehandelingen kunnen onderverdeeld worden in verschillende soorten.

Bij VDL Laktechniek wordt gebruik gemaakt van zinkfosfateren.
Een zinkfosfaatlaag is ten opzichte van een ijzerfosfaatlaag een stuk dikker en duurzamer. Dit zorgt ervoor dat de zinkfosfaatlaag geschikt is voor buitengebruik, dankzij de hogere corrosiewerende eigenschappen.

Het zinkfosfateerproces

VDL Laktechniek biedt dit proces in combinatie met KTL aan als basislaag voor een opvolgende Natlak- of Poedercoat-behandeling.
Fosfateren kan op twee manieren worden toegepast op het product: namelijk door het toepassen van een dompelproces of een sproeiproces.

Bij het dompelproces worden de producten opgehangen,
waarna deze vervolgens ondergedompeld worden in een badenreeks.

De producten bij het sproeiproces worden ook opgehangen, vervolgens worden deze getransporteerd door een tunnel, welke is uitgerust met verschillende sproeiers. De diverse segmenten van de sproeilijn hebben ieder een eigen uitrusting van sproeiers, waarbij elke afzonderlijke processtap plaatsvindt. Deze vorm van zinkfosfateren wordt toegepast op onze productielijn waarop we aansluitend direct Poedercoaten.

Bij VDL Laktechniek wordt gebruik gemaakt van een geschikt trikation-zinkfosfaatsysteem. Dit is het meest gebruikte systeem onder de fosfateerbehandelingen.
Het houdt in dat de chemische samenstelling gebaseerd is op zink, nikkel en mangaan. Deze combinatie reageert positief op vrijwel alle metaalsoorten, wat leidt tot een sterk corrosiewerende werking en een lakhechting van goede kwaliteit.

Zinkfosfateren bij VDL Laktechniek

Eerder is al vernoemd dat de samenstelling van de fosfaatlaag ervoor zorgt dat dit proces op verschillende metaalsoorten kan worden toegepast; zoals staal, verzinkt staal en aluminium.
Dit is veelal gunstig voor de huidige automotive normen, aangezien er in deze bedrijfstak veel gebruik wordt gemaakt van gemengde metaalconstructies.

Voornamelijk wordt dan ook in de automotive industrie het zinkfosfateren toegepast. Daarnaast wordt een zinkfosfateerbehandeling ook veelal als basisbehandeling gebruikt in de agrarische sector.
Het belangrijkste voordeel voor deze sector zijn de corrosiewerende-eigenschappen van de behandeling.
De behandelde producten worden in deze sector veelvuldig blootgesteld aan factoren die oxidatie/corrosie veroorzaken.

Voordelen zinkfosfateren bij VDL Laktechniek

 • Corrosiebestendig
  Meest toegepaste voorbehandeling in de automotive industrie.

 • Kwaliteit
  Door het toepassen van zinkfosfateren is er een betere hechting mogelijk tussen het product en een opvolgende Natlak- of Poedercoat-behandeling.

 • Flexibel
  De vloeibare vorm maakt het mogelijk om moeilijk bereikbare plekken van een product te behandelen.

 • Stabiel
  Door een relatief dunne laagdikte is de laag minder beïnvloedbaar, voor mechanische krachten welke opspelen in constructies.

Benieuwd naar de zinkfosfateer mogelijkheden voor uw bedrijf? Vraag een vrijblijvende offerte aan en wij nemen contact met u op!

OFFERTE AANVRAGEN